Londen – Op 20 november 2014 vond een historisch debat plaats in het Britse Lagerhuisover geldschepping van de particuliere banken. Volgens Ford breekt morgen revolutie uit wanneer de burgers zouden begrijpen wat banken doen. Deze banken ontkennen dat zij het privilege van geldcreatie hebben, maar de Engelse politici wikkelen er geen doekjes om en vinden deze praktijk afkeurenswaardig. Zij geven toe dat ze het moeilijk vinden het systeem te begrijpen, vandaar dat voorlopig niets zal veranderen.
We denken allemaal te weten hoe het zit: “Met onze spaarcenten leent de bank geld uit aan klanten die geld willen lenen.”
FOUT!
Het geld drukt de bank namelijk zelf. Van niets wordt geld gemaakt. Omdat het kan én omdat niemand er iets tegen (durft te) doen.
Je kan je afvragen of zij deze bankpraktijk werkelijk zo moeilijk vinden, of dat ook hier de invloed van de banken zich laat gelden. Banken zijn er immers bij gebaat dat iedereen gelooft dat geldschepping iets ingewikkelds is, als het bestaat. Niets is minder waar. Geldschepping is net zo simpel als debet en credit, boekhouden dus. Dit tekenfilmpje laat het in alle eenvoud zien.
Particuliere banken scheppen 90 tot 95% van al het geld dat cash of giraal in omloop is. Zij doen dit zonder enige democratische controle. Zij maken geld wanneer zij geld uitlenen, bijvoorbeeld voor hypotheken en zij vernietigen geld wanneer leningen worden afgelost. Het enige dat voor hen telt is winst maken. En op het moment dat zij verlies maken en failliet gaan moet de arme belastingbetaler de bank overeind houden uit vrees dat zij de nationale economie om zeep helpen.
Het wonderlijke van deze geschiedenis is dat deze praktijk al heel lang bestaat. Het is eigenlijk de grootste zwendel die de mensheid ooit heeft gekend. Tot op de dag van vandaag komen de banken er mee weg. Zij beslissen door middel van het instrument van de geldcreatie hoeveel er door bedrijven kan worden geleend en daardoor geïnvesteerd kan worden, en hoe hoog de nationale schuld is. Hun macht en die van hun eigenaren is onwaarschijnlijk groot. Politici zijn slechts pionnen en bliksemafleiders in hun monopolyspel.
De centrale banken zijn meestal in particulier bezit, zoals als de Amerikaanse Federal Reserve Bank (FED) of van de overheid zoals in ons land. De nationale regeringen hebben echter geen invloed op deze instellingen. Zij zijn autonoom en werken samen in de overkoepelende organisatie die BIS heet (Bank for International Settlements) en in Basel gevestigd is. Wanneer de Amerikaanse overheid geld nodig heeft, lenen zij dit van de FED met rente op dezelfde manier zoals alle centrale banken dit doen.
In iedere euro die wij uitgeven zit meer dan 75% renteschuld. Met andere woorden ons leven is doordrenkt met schuld, waarvoor wij ons hele leven aan het werk zijn. Deze schuld bestaat uit leningen en rente hierover. In feite zijn wij op enkele superrijken na al honderden jaren renteslaaf, vanaf pakweg 1500 toen er weer rente mocht worden geheven. Daarvoor is het door de kerk eeuwenlang verboden geweest.
Let op: de overheid leent geld van de banken om investeringen te kunnen doen en de belastingbetaler betaalt vervolgens belasting om de rente over de nationale schuld te kunnen betalen! Op deze manier bepalen de banken het investeringsniveau en beïnvloeden zij de bedrijvigheid in ons land, samen met de hoogte van de nationale schuld. Vervolgens moeten overheden (kijk op dit moment naar België en Frankrijk) gaan bezuinigen om de nationale schuld binnen de afgesproken marge te houden en rente betalen over geld dat zij zelf hadden kunnen creëren!!
Met andere woorden er wordt onnodig belastinggeld geheven om als rente en aflossing aan de banken te voldoen. De gehele Nederlandse staatsschuld is 476 miljard en de rente bedraagt 8 miljard per jaar. Er moet dus nog 8 plus 476 miljard aan onze economie worden onttrokken om aan de banken te betalen, terwijl deze schuld gecreëerd is met een simpele boeking zonder dat er ooit echt geld tegenover heeft gestaan. De overheid zou zelf dit geld kunnen scheppen waardoor de nationale schuld en rente zouden ophouden te bestaan.
Het is natuurlijk onmogelijk om deze torenhoge schulden af te lossen. Er is een eenvoudige oplossing om voorgoed van dit probleem verlost te worden: hervorm het bankstelsel zodat de schulden op dezelfde manier waarop ze gemaakt zijn weer verdwijnen, namelijk als een boeking van debet en credit. Door het weg boeken van de schulden hoeven de burgers niet meer voor de enorme schuldenlasten te bloeden met bezuinigingen en torenhoge rentelasten. Ontneem hen daarnaast de mogelijkheid van geldcreatie, verbied rente en de redenen om tegen de macht van de banken in opstand te komen vervallen.
Bronvermelding: delangemars.nl