In dit artikel worden mogelijk interessante alternatieven nader belicht.

Zelf beleggen

Indien uw kennisniveau het toelaat, kunt u uw geld (laten) beleggen. Beleggen is toegestaan binnen de islam.

Over een langere periode gemeten leveren aandelen meer op dan spaargeld. Dat komt omdat er meer risico mee is gemoeid. Beleggers willen dat er tegenover dat grotere risico een hoger rendement staat. Je kunt echter op het verkeerde moment instappen. Zo staat de beurs nu nog altijd niet op het record van het jaar 2000. Toen stond de AEX iets boven de 700 punten. Verder kan niet iedereen tegen de stress die gepaard gaat met de schommelingen waarvan op de beurs nu eenmaal sprake is.

Op de beurs gaat het nu al een tijd prima, maar wie zegt dat dat zo blijft? Er zijn altijd mogelijke bedreigingen die de koersen juist kunnen laten dalen, zoals de olieprijs en de vraag wat de Fed in de VS met de rente gaat doen.

Investeren in goederen

Naast beleggen kunt u natuurlijk ook uw geld stoppen in goederen. Zowel onroerende goederen als roerende goederen zijn populair bij mensen die hun geld niet op een spaarrekening willen zetten.

Door de enorm gestegen prijs staan goud en zilver momenteel erg in de belangstelling. De prijsstijging is deels te wijten aan de inflatie, maar vooral ook het gevolg van de gestegen vraag. Voor de aanschaf van fysiek goud kan men terecht bij diverse verkopers in Nederland (bv. ZilverGoudWinkel.nlPrakken Edelmetaal en Goudmarkt) of op veilingen. Ook bij het kopen/verkopen van goud zijn vaak kosten van toepassing.

Beleggen

“Realiseer je dat ieder beleggingsadvies voor een groot deel koffiedik kijken is”, waarschuwt beurscommentator Jacob Schoenmaker. Hij wijst op de onzekerheden die beleggen in aandelen met zich meebrengt: wat doet de olieprijs, hoe ontwikkelt China zich?

Beleggen in aandelen kan een flink rendement opleveren, maar je loopt dus ook een aanzienlijk risico. Bovendien kost het tijd. “Geld slaapt niet, dus dat moet je dus zelf ook niet doen”, zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. “Blijf in de gaten houden hoe het met je fonds gaat.”

Op een veilige plek verbergen

Heeft u een oude sok of een ondergrondse kluis? Zie dat dan als een alternatief. Beleggingsrisico loop je dan niet, maar wel het risico dat je je geld kwijt raakt als gevolg van een inbraak of brand. Zoekt u een veiligere oplossing? Kies dan voor het huren van een bankkluis.

Het geld uitgeven

Dat kan, dan heb je er even plezier van, maar daarna is het geld weg. Als je iets wilt opbouwen, dan is geld uitgeven natuurlijk niet de juiste manier. Daarbij is het handig altijd wat geld achter de hand te houden, voor als de wasmachine stuk gaat of je onverwacht minder inkomsten hebt. Het Nibud heeft hiervoor een aparte ‘Bufferberekenaar’ gemaakt. Hier kun je uitrekenen hoeveel geld je in ieder geval achter de hand zou moeten houden.

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden om uw geld anders in te zetten. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Bovengenoemde alternatieven kunnen voor u interessant zijn.