De Qatarese International Islamic Bank (QIIB) gaat binnenkort samenwerken met de Marokkaanse kredietverstrekker Credit Immobiolier (CIH Bank).

Reuters meldt dat de twee banken een overeenkomst hebben gesloten voor het opzetten van een bank in Marokko. QIIB krijgt een belang van veertig procent in de bank en zal in de komende maanden actief zijn na de ontvangst van de nodige goedkeuringen van de bevoegde autoriteiten. Verdere details over de nieuwe onderneming worden niet gegeven. QIIB is niet de enige bank uit de Golf die islamitisch willen bankieren in Marokko.

Licentie
Abdullatif Aljwahiri, de huidige directeur van Bank al-Maghrib (centrale bank van Marokko), zei in november dat Marokko licenties voor islamitisch bankieren in 2016 afgeeft. Aljwahiri zei ook dat Bank al-Maghrib 15 aanvragen van buitenlandse banken heeft gehad voor islamitisch bankieren in het land. Daar tegenover staan slechts een luttele drie Marokkaanse aanvragen voor de speciale bankvergunning.

De centrale bank verkeert nu in een fase van het bestuderen van deze aanvragen. Om het werk van de islamitische banken te toetsen en om toezicht te houden heeft Marokko een speciale ‘Sharia Board’ in het leven geroepen. Die bestaat uit tien islamitische geleerden en minstens vijf financiële experts, die door de Hoge Raad van Geleerden in Marokko zijn gekozen.