De Britse premier David Cameron wil de mogelijkheid bieden om zaken te doen volgens islamitische regels. De Londense beurs zal een islamitische index gaan bijhouden en de Britse overheid zal een speciaal soort obligatie uitschrijven voor moslims.

Volgens de BBC maakt Cameron dinsdag op het World Economic Forum zijn plannen voor islamitisch bankieren bekend. Door het uitschrijven van islamitische obligaties hoopt Groot-Brittannië 200 miljoen pond binnen te halen.

Cameron zegt: “Er zijn landen die naar binnen gericht zijn, de ophaalbrug ophalen en weigeren te erkennen hoe de wereld verandert. Maar Groot-Brittannië zal die fout niet maken.”

Er is een aantal specifieke voorwaarden verbonden aan het islamitisch bankieren. De Islam verbiedt sommige zaken die bij het westerse bankieren normaal zijn. Zo is het speculeren voor moslims niet toegestaan, omdat dit een vorm van gokken is. Ook mag er volgens de regels van de Islam geen rente worden geheven. Verder is het belangrijk te weten waarin men investeert. Moslims mogen namelijk niet investeren in bedrijven die handelen in producten die verboden zijn, zoals alcohol.

Bron: Elsevier.nl

Team al-Yaqeen
29 oktober 2013