In Duitsland opent als alles goed gaat over drie maanden de eerste volledig Islamitische bank van het land. De toezichthouder voor de financiële markten Bafin heeft de Turkse bank Kuveyt Turk Bank AG een volwaardige bankiers-licentie toegekend, meldt Handelsblatt. Met die licentie hoopt Kuveyt in juni vestigingen te openen in Frankfurt, Keulen en Berlijn.

De richtlijnen van Kuveyt zijn volledig conform aan de Islamitische sharia-wetgeving. Dat wil onder anderen zeggen dat de bank zich ver weg houdt van speculatieve investeringen en geen rente heft op leningen. In de sharia staat namelijk dat een moslim geen profijt mag hebben van het lenen of ontvangen van geld van een ander. Aandelen kopen en met winst doorverkopen mag dan weer wel.

Voorts mogen Islamitische banken geen geld steken in bedrijven die zich bezighouden met alcohol, porno, gokken of varkensvlees. Ook hoeven bedrijven met een schuld die hoger is dan 30% van hun eigen waarde niet op een lening te rekenen. Kuveyt Turk zegt in een verklaring zich vooral te richten op de vier miljoen moslims in Duitsland, de grootste Islamitische gemeenschap van Europa.

Helemaal nieuw is een Islamitische bank op het Europese continent niet. In Groot-Brittannië hebben ze er al vijf. Die blijken het opvallend genoeg ook goed te doen onder niet-moslims. The Islamic Bank of Britain zag het aantal niet Islamitische klanten vorig jaar met 55% stijgen nadat het grote Barclays gesjoemeld bleek te hebben.

 

gallery-adib-1