AMSTERDAM – In de risicovermijdende wereld na de economische crisis, is islamitisch bankieren sterk in opkomst, zegt het Institute of International Finance. Ook tijdens de vergadering vorige week van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank lag het onderwerp op tafel.
Banken in het Midden-Oosten presteren de afgelopen jaren aanzienlijk beter dan hun westerse concurrenten. Volgens bronnen op de IFC Banking Conference in Dubai is een van de oorzaken hiervan de sterke toename van islamitisch bankieren.
Toename
In mei meldde Reuters dat het vermogen van Bahreinse banken in 2009 met 50 procent is gegroeid. De groei sinds 2000 bedraagt zelfs 1280 procent. De afgelopen vier jaar heeft Central Bank of Bahrein (CBB) 33 vergunningen toegekend aan islamitisch financiële instellingen.
De eerste islamitische financiële producten werden gelanceerd in het begin van de jaren ’70 door de Saudische Islamic Development Bank (IDB). Bij islamitische financiering wordt geen renteuitgekeerd, dat is verboden volgens de Koran. In plaats van met rente werkt de bank met een voorzichtige analyse van risico en winst. Deze vorm van bankieren is inmiddels uitgegroeid tot een sterke nichemarkt in islamitische landen. En het lijkt nu ook aan te slaan op Europese markten.
Europa
“Londen is al uitgegroeid tot het Europese centrum van islamitische financiering, een rol waar ook Parijs op aast. Deutsche bank wil binnenkort beginnen met het aanbieden van islamitische producten, vanwege een groeiend aantal klanten met een islamitische achtergrond.”, aldus Dr. Al-Hina van IDB.
“Islamitisch bankieren heeft een belangrijke rol gespeeld in het herstellen van financiële stabiliteit na de crisis”, zegt Raja Nazrin, financieel ambassadeur van Malaysia International Islamic Financial Centre.
Voorbeeld
De Indonesische minister van Financiën Sri Mulyani Indrawati gelooft dat het Westen een voorbeeld kan nemen aan de islamitische vorm van financieren. “Na jarenlange dominantie van het Westen in de financiële sector, hebben wij nu belangrijke lessen voor hen. Deze crisis heeft de wereld geleerd dat het nemen van risico’s in de financiële wereld niet altijd tot succes leidt. Islamitisch bankieren gaat uit van een mechanisme dat excessief risicovol gedrag tegengaat. Dat is op dit moment een belangrijke les voor de financiële wereld en een nieuwe rol voor de Islamic Development Bank (IDB)”, aldus de Indonesische minister.
IMB omschrijft het succes van islamitisch bankieren. “Islamitisch bankieren is gebaseerd op het principe van delen; het delen van winst, maar ook het delen van verlies. In het westerse bankieren wordt het verlies niet gedeeld. En de winst blijft behouden voor men name de banken. Islamitische financiering lijkt meer op de reële economie. Schuld kan niet hoger groeien dan het vermogen. Deze manier van financieren is minder risicovol dan de Westerse financiering.”
Toekomst
Leiders van zowel het IMF als de Wereldbank zien veel mogelijkheden voor islamitische financiële producten in de traditionele financiële markt. Zoals het Institute of International Finance stelt: ” Het Westen moet erkennen dat er op dit moment veel valt te leren van islamitisch bankieren. Traditionele en islamitische banken moeten hun krachten bundelen.”
NUzakelijk.nl
14 oktober 2009